Cumartesi, 20 Nis 2024

İzmir, 09/06/2016

Sayı, 170/2016

Sayın Üyelerimiz,

Derneğimizin “Sektör Sohbetleri” konulu toplantısı 08.06.2016 Çarşamba günü üyelerimizin katılımı ile yapılmış olup, görüşülen konular özet halinde aşağıda ve ekte bilgilerinize sunulmuştur.

Katılımcılar: Sn. Jozef Çukurel Sn. Nur Özgen, Sn. Şükriye Vardar, Sn. Yiğit Özbütev, Sn. İskender Doğusoy, Sn. Ümit İncirkuş, Sn. Salih Ürker, Sn. Özkan Kaygusuz, Sn. Ümit Adakan, Sn. Deniz Kaplankıran, Sn. Hakan Bağcı, Sn. Özgür Öztürk (ARKAS grubunu temsilen, Sn. Muammer Kemiksizoğlu, Sn. Haluk Özkaynak Sn. Ali Gündağ, Sn. Uğur Bağatır, Sn. Şenol Dolat) (MSC Grubunu temsilen, Sn. Baran Yoro, Sn. Ayhan Yeneroğlu, Sn. Malkoç Yalavaç, Sn. Çağrı Üstünoğlu,) Sn. Özgür Öztürk, Hukuk Müşavirimiz Av. Sn. Ahmet Çalık, Av. Sn. Barış Çalık DEU Denizcilik Kulübünü temsilen, Sn. Berkay Özceylan, Sn. Melike Candan

-    Yük teslim belgesi ile ilgili açılmış olan davanın sektörümüz lehine sonuçlandığı Hukuk Müşavirimiz Sayın Ahmet Çalık ve Barış Çalık Beyler tarafından sektör sohbetlerimizde paylaşılmış olup, ekte dava kararı bilgilerinize sunulmuştur.
(Sektörümüzde yakın bir zaman önce başlayan, taşıyan veya acentelerine konişmento ibraz etmeden ve karşılığında ordino almadan liman işletmelerinden ve/veya gümrük idarelerinden doğrudan doğruya mal teslim alma şeklindeki hukuka aykırı girişimlerinin önünün alınması amacıyla Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünün 17.05.2011 tarihi ve 14765 sayılı idari işlemi ile  yürürlüğe konulan "Denizyoluyla İthal Edilen ve Geçici Depo ve Antrepolara Teslim Edilen Eşyaların Alıcılarına Tesliminde Uyulacak Hususlar" (Yük Teslim Talimat Formu) konulu idari işlemin iptali için Özimeks Sanayi Ürünleri Tic. Ltd Şti firmasının Danıştay 10. Dairesi 2011/9380 E. sayılı dosyası ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aleyhine açmış olduğu idari davaya derneğimiz tarafından davalı idare yanında müdahil olma isteği yapılmış ve Danıştay Tetkik Hakimi ile Danıştay Savcısının konu idari işlemin ve Yük Teslim Talimat Formu uygulamasının iptal edilmesi gerektiği yönündeki aleyhe görüşlerine rağmen derneğimiz hukuk müşaviri Av. Ahmet Çalık ve Av. Barış Çalık 'ın girişimleri ile davayı gören Danıştay 10. Dairesi oy birliği ile  konu idari işlemin hukuka uygun olduğuna karar vererek davacı Özimeks Sanayi Ürünleri Tic. Ltd Şti 'nin Ulaştırma Denizcilik ve Haberlerşme Bakanlığı aleyhine açmış olduğu davanın reddine karar vermiştir. Bu karar ile "Yük Teslim Talimat Formu" nun hukuki geçerliliği daha önce ordinosuz yük teslimi yapılamayacağına dair yerel mahkemeler ile Yargıtay'dan alınan kararların yanı sıra idari yargı tarafından da teyit edilmiş olmaktadır. Danıştay 10. Dairesinin bu kararı aleyhine karar verilen Özimeks Sanayi Ürünleri Tic. Ltd. Şti. tarafından temyiz edilmiş olup dava bu aşamada da derneğimiz hukuk müşavirleri tarafından takip edilecektir.)

-    VGM bilgilerinin yükleyiciden Stiker benzeri bir formatta alınması ile ilgili bir çalışma yapılması düşünüldü.
-    TCDD, TCE EGE, NEMPORT Limanlarının VGM hazırlıklarında ne durumda olduklarının tespiti hakkında yazılı yada ziyaret edilerek bir durum değerlendirmesi yapılmasının faydalı olacağı görüşleri paylaşıldı.
-    16 Haziran 2016 Perşembe günü saat 14:00 – 17:00 saatleri arasında Ziya Kalkavan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi İstanbul’da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Yetkililerinin katılacağı toplantıya katılımda bulunulması hususnda görüşleri paylaşılmış olup, ekte seminer detayları bilgilerinize sunulmuştur.
-    Birbirine yükleme yapan acentelerin VGM entegrasyonu ile ilgili olarak sistemlerini hazır hale getirilmesi hakkındaki görüşleri paylaşıldı.
-    VGM ve yükleme notalarında ıslak imza olmasının önemi tekrardan değerlendirildi.
-    Haziran ayı itibariyle uygulamaya başladığımız Dernek tarifemize Alsancak ve Aliağa limanlarına aynı tarihler içerisinde uğrak yapan konteyner dışı gemilerden gemi başına tek ödeme, konteyner gemilerinden ise hangi limanda dolu konteyner yükleme /veya Boşaltma hareketi/ gemi başı ücretlendirme fazla ise onun üzerinden tek ödeme alınır.
-    Dolar kuru, Her ayın birinci günündeki T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru esas olarak alınacak olup,  ödemeler Türk Lirası olarak tahsil edilecek ve her ay başında üyelerimize duyurulacaktır. Maddeleri eklenmiş olup, ekte de yenilenmiş İngilizce ve

Türkçesi bilgilerinize sunulmuştur.

Ek-1 Tüm Dosyalar