Çarşamba, 24 Nis 2024
164/2014 Oda Üyelerinin borç yapılandırması hakkında

İzmir, 20/10/2014

Sayı, 164/2014

IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesinden alınan, “Oda Üyelerinin borç yapılandırması” hakkındaki duyuruları, aşağıda ve ekte bilgilerinize sunulmuştur.

EK-1 Oda Üyelerinin borç yapılandırması

From: İzmir Bilgi
Sent: Monday, October 20, 2014 8:56 AM
To: Halil N. HATİPOĞLU; Derya ÇAĞLAR; Nur KAN; Nuran CAN; Alper TERZİOĞLU; Mahmut CANKA; Barış İNTEPELER
Cc: KENAN YALAVAÇ; MİHRİ ÇELİK; MURAT YILMAZEL; SAVAŞ ERCAN; YUSUF ÖZTÜRK; ZEHRA MARTİZ
Subject: Oda Üyelerinin borç yapılandırması hk.
Importance: High

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden tarafımıza gönderilen 17.09.2014 tarih, 545-17704 sayılı ilgi yazı uyarınca;

10/09/2014 tarih ve 6552 sayılı ‘İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’ 11.09.2014 tarih ve 29116(mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanunun 77 inci maddesi ile 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa Geçici 18 inci madde eklenmiştir. Geçici 18 inci madde kapsamında; Oda üyelerinin yıllık ve munzam aidatları, navlun hasılatından alınacak Oda payı yer almaktadır. Yukarıda anılanlar haricindeki Odaların alacakları bu madde kapsamı dışındadır.  Bu çerçevede;

1-      Anılan madde 11.09.2014 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, Ekim ayında ödenmesi gereken 2014 yılı aidatlarının 2 nci taksitleri anılan geçici 18 inci madde kapsamı dışındadır.

2-      Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 11.09.2014’ten önce üyelerin borç asıllarının kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklar, üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silinecektir. Kısmen ödeme olması halinde, bu ödemeye tekabül eden orandaki gecikme zamları affedilecek olup, ödenmemiş kısma ilişkin gecikme zamlarının silinmesi söz konusu olmayacaktır.

3-      İşi bırakma veya resen terk nedeniyle vergi mükellefiyeti  sona erdiği halde Oda kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra tahakkuk etmiş aidat borçlarının asılları ile birlikte feri borçlarının tamamı üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silinecektir.

Bu düzenleme geçici madde kapsamında yapıldığından bir defaya mahsus uygulanacak olup, sürekli olarak uygulanması söz konusu değildir.

Bu üyelerin vergi kaydının silindiği tarihten önceki borçlarına gecikme zammı uygulanmaya devam edecek ve bu borçlarını ödemek isteyenler ise aşağıda açıklanan taksitlendirme ve indirim hakkından faydalanabileceklerdir.

Bu vesile ile vergi kaydı silindiği tespit edilen gerçek kişi üyelerin (vergi kaydının silindiği tarihten önceki döneme ilişkin borcu olsa dahi) kaydının silinmesi için ticaret sicili müdürlüğüne bildirilmesi ve sicil kaydının silinmesini takiben Oda kaydının da silinmesi gerekmektedir. Bu üyelerin Oda kaydı silinse dahi gerçek kişi olduklarından aidat borçlarının icra yoluyla tahsil edilmesi gerekmektedir.

4-      Üyelerin Geçici 18 inci maddede düzenlenen taksitlendirme ve indirim imkânlarından yararlanabilmesi için 01 Aralık 2014 tarihine kadar Odaya bir dilekçe ile başvurması şarttır.

5-      Başvuru üzerine Odalar tarafından üyenin asıl alacağına, yazımız ekinde gönderilen Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarını gösteren tablo üzerinden hesaplanacak tutar ilave edilerek bulunacak toplam meblağ sekiz eşit takside bölünür ve ödeme zamanları ile birlikte üyeye bildirilir. Birinci taksitin son ödeme günü 31 Aralık 2014 olup, kalan  yedi taksit üçer aylık dönemler halinde tahsil edilecektir.(Taksitlerin son ödeme vade tarihleri: 31 Mart 2015/ 30 Haziran 2015/ 30 Eylül 2015 /31 Aralık 2015/ 31 Mart 2016 /30 Haziran 2016/30 Eylül 2016)

6-      Oda tarafından üyenin asıl alacağına, yazımız ekinde gönderilen Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarını gösteren tablo üzerinden hesaplanacak tutar ilave edilerek bulunacak toplam meblağın tamamının birinci taksit ödeme süresi olan 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi halinde, bu tutardan  %10 oranında indirim yapılacaktır.

7-      Toplam meblağ ve taksit tutarları vade tarihine kadar kredi kartı ile tek çekim yapılmak suretiyle tahsil edilebilir. Ancak, kredi kartı ile taksitlendirme yapılamaz ve Bütçe Muhasebe Yönetmeliğinin 58 inci maddesinin ikinci fıkrası uygulanamaz.

8-      Oda üyelerinin aidat borçları nedeniyle icra işlemlerinin başlatılmış olması durumunda taksitlendirme ve indirim için başvuran üyelerin icra işlemleri durdurulur, borçlarının tamamen tahsil edilmesi durumunda icra masrafları ve vekalet ücretleri üyeden talep edilmez. Borçlulardan dava açmış olanların bu davadan vazgeçmeleri gerekmektedir. Taksitlerden her hangi birinin süresinde ödenmemesi halinde, o tarihe kadar tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonraki kısım için icra takibine devam edilir.

Konuyu bilgilerinize arz/rica ederiz.

Saygılarımızla,