Perşembe, 25 Nis 2024
108/2014 13. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı Hakkında

İzmir, 04/07/2014

Sayı, 108/2014

-    IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesinde 01.07.2014 Salı günü yapılan toplantıya Derneğimizin Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Şükriye Vardar ile katılınmış olup, toplantı konuları ekteki dosyalarda bilgilerinize sunulmuştur.

-    1 Temmuz 2014 Kabotaj bayramı etkinliklerine Sayın Nur Özgen ve Sayın Şükriye Vardar ile katılınmış olup, aşağıda fotoğrafları görebilirsiniz.

EK-1 13. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı Hakkında

Katılan misafirler;
Sayın Celal Özlü, Sayın Ersel Zafer Oral
Ekteki dosyada Sayın Yusuf Öztürk’ün konuşmasını görebilirsiniz.
Y.M.M. Celal Özlü tarafından 26.04.2014 tarihinde yayınlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama tebliğinde yer alan denizcilik sektörü ilgili uygulamalar konusunda Meclisimiz bilgilendirmiştir. Özet konular aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Yaklaşık 250 sayfa olan tebliğin genel olarak mevcut tebliğlerin birleştirilmesiyle ve güncel konularda yaşanan sıkıntıları gidermek amaçlı hazırlandığını,
Denizcilik ve Taşımacılık konusunda Katma Değer Kanununda birkaç tane maddenin işlendiğini, yine eskiden olduğu gibi gemilere ve deniz taşıma araçlarına yapılan akaryakıt, kumanya ve teknik ve diğer malzeme teslimlerinde Katma değer vergisinden ihracat istisnası kapsamında KDV’siz olarak teslim edilebilecek olduğunu, ancak bunun Türkiye içinde taşıma hakkı bulunmayan yabancı bayraklı gemilere yapılması acenteler vasıtasıyla yürütülmesi ve GÇB ile yürütülmesinin muhafaza edildiğini,
13. Madde denizcilik sektörünü ilgilendirdiğini hem deniz taşıma araçlarının teslimi, imali hem bakım onarımıyla ilgili, istisnalar hem de limanların inşası ve geliştirilmesi ilgili istisnaların bu madde yer aldığını,
13. madde de temel değişikliğin gemilerimize veya ana motorumuza bir malzeme alınması gerektiğinde vergi dairelerinden istisna belgesi talep edildiğini şimdi ise daha aşamalı bir yol getirildiğini, proje uygulamasına göre gemilerin inşası ve bakım onarımı için başvuracak kişilerin bir proje sunması istendiği, projenin detaylandırılması gerektiğini (ne alacaklarını, ne kadar alacaklarını ve hangi süre içerisinde alacaklarını gösteren) Bakanlığın sayfasına bir liste halinde girilmesi gerektiğini, vergi dairesi bu isteği sistemden görüp size teyit ettikten sonra, istisna belgesini vereceklerini, teyit edildikten sonra vergisi istisnasına tabii olan kayıtlı kişiler ve mallardan temin edilebileceğini, gerek satan gerekse satın alan kişilerin yapılan işleri sisteme giriş yapmaları gerektiğini, ancak işlem tamamladığında vergi dairesi belgeyi kapatabilecektir. Malzemeyi satan ve satın alan kişilerin KDV’ ye tabii olacaklarını, direk araca verilecek malzemenin KDV istisnası olduğunu, taşeron firmaların KDV ye tabii olduklarını paylaştılar.