Pazartesi, 06 May 2024
163/2023 18 ARALIK 2023 TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPLANTI HAK.

İzmir, 19/12/2023
Sayı, 163/2023

Daha önce 10.08.2023 ve 07.09.2023 tarihlerinde yapmış olduğumuz komite çalışmalarımız neticesinde 22.11.2023 tarihinde T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurumuz sonrasında konu ile bir toplantı daveti alınmıştır.Yönetim Kurulu Başkanımız eşliğinde Dernek  üyelerimizden oluşan DND heyeti ve VDA heyeti, 18 Aralık 2023 saat 14:00’de Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya katılım sağlamışlardır.

18 Aralık 2023  tarihinde 14:00’da yapılan toplantı notları özetle aşağıdaki bilgilerinize sunulmuştur.

Bakanlık Katılımcılar : Gümrükler Genel Müdürü Sn.Burak Serkan YAŞAR, Transit Daire Başkanı Sn.Onur ÇOKOL, EGİD Daire Başkanı Sn.Emine Bilgehan TEKELİOĞLU  , Dijital Dönüşüm ve Analiz Daire Başkanı Sn.Buket ASAF, Antrepolar ve Serbest Bölge Dairesi Uzmanı Sn.Banu KARTAL, Transit Uzmanı Sn.Yeliz ÖZKAYA

DND Katılımcılar: Sn. Şükriye VARDAR, Sn.Ahmet Neşet ERENSOY ,Sn.Ali GÜNDAĞ,  Sn.Emre GİRGİN,Sn.Okan YEŞİLYURT , Sn.Erkan KOÇYİĞİT

VDA Katılımcılar: Sn. Henryk DROWNIAK, Sn.Muhammed Ali ŞEYDA ,Sn.Cüneyt ÖZCAN

• Derneğimizin yaptığı çalışma tüm detayları ile görüşülmüş, teknik ve mevzuatsal hususlar görüşülmek üzere bir daha toplantı yapılmasına karar verilmiştir.
  • Çıkış ve varış bildirimlerinin bir özet beyan olmadığı ve Ek-10’a göre doldurulması şartının aranmaması,
  • Konu ile ilgili Derneğimizin bir dilekçe ile konuyu aktarmamız talep edilmiştir.
  • Fazlalık/Eksiklik takibatlarında, ispat edici tasdikli belgenin hangi taraftan alınması gerektiği ,(yükleme limanı mı- aktarma limanı mı- takibata konu hatanın yapıldığı liman mı)
  • Boş konteynerlerin eksik/fazla tahliyesi ya da farklı bir limanda tahliye edilmesi hususunda daha önce Bakanlığa ilettiğimiz dilekçe ve sonuçları,
  • Daha önce yazılan dilekçelerin tekrar Derneğimiz tarafından yazılması talep edilmiştir.
  • Mahreç belgelerinin tasdik makamları arasında Apostil’in yer almadığı için reddedilmesi,
  • 2024 Mart ayında yürürlüğe girecek olan ENS uygulamasından kaynaklı Avrupa Bildirimleri,
  • Vakit yetmediğinden 2.toplantıda görüşülmesine karar verildi.
  • VB (Varış Bildirimi) tescilleri onaylanana kadar, VB tescilinde değişiklik yapılabilmesi adına gerekli düzenlemelerin yapılması,
  • EGİD Dairesi konuyu ineceleyip tarafımıza dönüş yapacaklar.
  • VB ( Varış Bildirimi ) tescilinin  gemi limana geldikten sonra  6 saat içerisinde alınması koşulu.
  • EGİD Dairesi konuyu ineceleyip tarafımıza dönüş yapacaklar.
  • HT tescilleri hakkında ;
  • Forwarder yükler içinde HT tescili alınabilmesi,
  • İhracat HT tescilleri alındıktan sonra yaşanacak değişikliklerle ilgili olarak gerekli uyarı sistemi oluşturulması,
  • Ht tescillerinin memur ekranlarına geç yansıması nedeniyle yaşanan problemler,
  • HT tescilleri alınırken standart çıkan ‘beyan numarası hatalıdır’ uyarısı yerine sebebin direk ne olduğuna dair bir uyarı alınabilmesi,
  • Alınan HT’nin onay süreçlerinin bizim tarafımızdan herhangi bir sistemden takip edilememesi,
  • Konşimentonun bir kısmının sevklerinde hareket gümrük idaresinden görünmemesi(varış gümrüğünde görünüyor)
  • HT beyanlara konu olan yüklerde herhangi bir risk analizi var ise ambar çıkışı esnasında uyarı vermekte.Sistemin bu uyarıyı daha öncesinde vermesinin sağlanması ,
  • Vakit yetmediğinden 2.toplantıda görüşülmesine karar verildi.
  • İthalat özet beyanda ambar harici olarak işaretlenen taşıma senedinin aktarımda sistem hatasından kaynaklı ambar içi olarak gözükmesi ve bu düzeltme için dilekçe istenilmesi konusu,
  • Konunun 1,5-2 ay önceki sürümde düzeldiğini dolayısıyla konunun tekrar tarafımızca kontrol edilmesi görüşüldü.
  • Boş konteynerlerin ambar harici olarak işlem görerek bir an önce liman sahasından çıkması talebimiz ile ilgili Bilgi İşlem’e sistem düzenleme talimatının verildiği tarafımızla paylaşıldı.Boş konteynerin otomatik ambar girişi yapılacak ancak ambar çıkışı yapılmadan KKTF ile kapıdan çıkışı ile ambar giriş kaydı kapanacak şekilde düzenleme yapıldığı tarafımızla paylaşıldı.
  • Geçici İthalat Daire Başkanı Sn.Hakan DALÇIK ve ekibi ile “ Konteyner Kayıt Takip Formu" belgesinin halihazırda 12 ay olan geçerlilik süresinin 6 ay daha uzatılarak sistem üzerinden otomatik olarak 18 ay yapılması konusu görüşüldü. Konuyu Derneğimizin bir dilekçe ile aktarması talep edilmiştir.

EK-1 Üst Yazı - 18 ARALIK 2023 TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPLANTI HAK.

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği
Hande Çaylayık