Salı, 16 Nis 2024
053/2023 Mart Ayı, Sektör Sohbetleri Toplantı değerlendirmelerimiz hk.
dnd logo "
 

İzmir, 24/03/2023
Sayı, 053/2023

 

Derneğimizin “Sektör Sohbetleri” konulu toplantımız 23.03.2023 Perşembe günü üyelerimizin katılımı ile yapılmış olup, görüşülen konular özet halinde aşağıda, fotoğrafları ile ekte bilgilerinize sunulmuştur.

 

 

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği
Hande Çaylayık
Dernek Müdürü

 

Katılımcılar: Sn. Şükriye VARDAR, Sn. Yiğit ÖZBÜTEV, Sn.Salih ÜRKER,Sn.Nur ÖZGEN, Sn. Neşet ERENSOY, Sn. Ali GÜNDAĞ ,Sn.Barış ÇALIK, Sn. Uğur BAĞATIR,
Sn.Muammer KEMİKSİZOĞLU, Sn.Selda SÜEL ÖZYAMANBAŞ, Sn.Bilal ÇELİK, Sn.Ceren TEZCAN, Sn.Haluk ÖZKAYNAK, Sn.Vural OCALI


1. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünce Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine gönderilen 10.02.2023 tarihli ve 82689544 sayılı yazı da özetle;
Acentelerin özet beyan vermesinde mevzuata aykırı bir durum bulunmamakla birlikte, herhangi bir taşıma sözleşmesi yapılmadığı, dolayısıyla herhangi bir navlun ücreti alınmadığı, acentelerin yaptığı aracılık işleminde sınırlı sorumluluk alanları dikkate alındığı bir durumda, acentelerin taşıyıcı kutusuna taşıyıcı olarak ünvanlarını yazmaları mevzuata uygun olmayacağı, taşıma sözleşmesi bulunması dolayısıyla taşıyıcı sıfatıyla eşyaya ilişkin sorumluluğun üstlenilmesi dışında, acentelerin taşıyıcı kutusuna ünvalarını yazmaları Gümrük Yönetmeliği’nin 82/45’inci maddesi doğrultusunda Gümrük Kanunu’nun 241’inci maddesine göre usulsüzlük cezası gerektiren bir işlem olduğunu belirten yazılarına ilişkin, 2020-2021 ve 2022 yılları için gönderilmeye başlanan cezalar hakkındaki yorum ve görüşler paylaşıldı.
Konu ile alakalı, Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Şükriye Vardar’ın İstanbul Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği ile de görüşüp en kısa zamanda Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gidilmesi konusunda karar alındı.

2. Emniyet Deniz Liman Şube Müdürlüklerinin ; yeni uygulması personel giriş , çıkış ve shore pass ( şehri gezer ) uygulamalarında personellerin yüz tanıma sisteminden geçmeleri nedeni ile yaşanan zaman kayıpları , Aliağa Bölgesinin çoklu liman ve iskeleye sahip olması nedeniyle yaşanan aksaklıklar hakkında yorumlar paylaşıldı.

3. LTP (Liman Tek Pencere) sisteminde Emniyet Deniz Liman Şube Müdürlüklerinin ve Gümrük Muhafaza işlemlerinin tamamlamadan yük operasyonlarının başlamaması ile yaşanan gecikmeler paylaşıldı.

4. Aliğa Gümrük Müdürlüğü’nde yaşanan problemler ve özellikle muayene memurlarının muayene aşamasında belirtilen yolluk ücretlerinin çokluğu hakkında görüşler paylaşıldı.

5. MIP Limanı’nda açıkta bekleyen gemilerin açıkta iken özet beyanlarının onaylanması ile ambar bekleme sürelerinin başlamasının yarattığı sıkıntılar paylaşıldı.Konunun Bakanlık ile görüşülmesine karar verildi.

6. MIP (Mersin Limanı) nda yanaşma-tahliye-yükleme işlemlerinde gecikmelerin söz konusu olduğu ve konu ile ilgili yaşanan problemler paylaşıldı.