Salı, 16 Nis 2024

İzmir, 01/11/2012

Sayı, 120/2012

IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısına Derneğimizi temsilen katılınmış olup, detay ve sunumlar özet olarak aşağıda ve ekte bilgilerinize aktarılmıştır.

Deniz Nakliyecileri Derneği-İzmir

Mehti Bıkmaz (DND Müdürü)

Konuklar; İzmir Demir çelik Deniz Operasyon Müdürü Sn.  Bülent SUBAŞI, İZDENİZ Genel Müdürü Sn. Salih ASLAN, İzmir Liman Başkanı Sn. Güven DURAN, Sahil Güvenlik Ege Deniz Komutanı Sn. Şadi MURAT, TMMOB Gemi Mühendisleri Başkanı Sn. Emrah ERGİNER, DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Sn. Güldem CERİT, DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sn. Nil Kula DEĞİRMENCİ Nermport Liman İşletmeleri Genel Müdürü Sn. R. Ayhan ÇİFTÇİ

Konu: Gümrük Yönetmeliği 301. Maddesi gereğince, millileşmemiş ithal yükler ile ihracatı tamamlanmamış (transit taşımacılık) limanlarımız arasında yabancı bayraklı gemilerle taşınabilmesi hakkındaki detayları Sn. Yusuf ÖZTÜRK bilgilendirmelerinde, ekim 2009 yılında resmi gazetede yayınlanan gümrük yönetmeliğinin 301. maddesi bir Türk limanından başka bir Türk limanına transit olacak eşyaların taşımasını yalnız Türkbandıralı gemilerin taşıyabildiğini, ancak Türkiye gümrük bölgesi dışından bir Türk limanına getirilenve özet beyanda başka bir Türk limanına transit olacak eşyanın diğer yabancı gemilerle getirilmesine izinverilebilir olduğunu, varış yeri Türkiye gümrük bölgesi dışı olan ihraç eşyasının da yabancı bayraklı birgemiyle bulunduğu limandan Türkiye gümrük bölgesi dışına çıkarılacağı Türk limanına transitine izinverilebilir.  Yabancı limanlara yapılacak istek kabulü için özet beyan ve özet beyan yerine geçen belgelerde eşyanın gideceği yerin Türkiye gümrük bölgesi dışında yabancı bir liman olarak gösterilmesigerekir olduğu ifade edilmiştir.

3 Ekim 2012’de maddenin tamamen uygulanabileceğine dair talimat gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerine iletildiğini, yorumlamak gerekirse uygulamanın acente ve hatlar için faydalı bir gelişme olduğunu, gemilerin mütemmim cüz olan, boş konteyner ve ayrıca dolu konteynerlerinTürkiye limanları arasında dolaşabileceğini, oda olarak düşündüklerinde Kabotajı suiistimal edecek bir
durumun olmadığını, hayırlı olması temennileriyle paylaştılar.

DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. K. Nil Kula DEĞİRMENCİ “Çoklu Taşıma ve Sorumluluk Sigortaları hakkındaki ekte sunumlarıyla anlatımda bulundular.

Soru ve katkılar;

Çok başarılı ve birikimli bulunan sunumlarının, bir seminer şeklinde oda tarafından üyelere duyurulması hususunda mutabakata varıldı.

Sunum ve diğer dosyaları indirmek için lütfen tıklayınız

Dilek temennilerde ise,

Başkanımız Sn. Jozef ÇUKUREL, gelecek toplantı için gündem önerisi olarak, Alsancak limanında otomasyon sistemine geçiyor olması sebebiyle, konteynerler TAG yapıştırılması, pratikte uygulanması, acentelerce uygun olmayanbir yöntemden bahsediliyor, yapabilirler ama liman işletmesinin bunu kendisinin hizmeti olarak yapması gerektiğinive o yönde beklentide olduklarını, bu işleyişi terminal acentelere yansıtmakla operasyon külfeti olduğuna işaretederek, önümüzdeki toplantıya kadar konu çözümlenmediyse gündeme alınmasını rica ettiler.

Sn. Ayhan ÇİFTÇİ, görüş olarak yüzde yüz olarak bay Jozef ÇUKUREL beye katıldıklarını, tartışma konusu bile Olmayacağını tüm samimiyetleriyle paylaştılar.  bir diğer konu ise Kendilerinin Aliağa bölgesinde çalıştıklarını son iki yıla bakıldığında İzmir limanın yüzde otuz payını aldıklarını, İlgi alaka olarak yüzde otuzunu alıyor muyuz bilemiyorum. Bölgede çok yeni olduklarını, en basit bir yol olayının bile çözümlenemediğini, bunun yanında güzel olan liman başkanlıklarının olsun gümrük müdürlüklerinin memnuniyet verici olduklarını, çevrenin getirdiği sit alanı olması nedeniyle bürokrasi sorunlarıyla karşılaşıldığını ve bunları aşamadıklarını, bu konuda oda olarak yardımlarını rica ettiler.

Sn. Geza DOLOGH, öncelikle acil olduğu için Jozef beyin belirtiği TAG konusunun, gelecek aya sarkmamasının iyi olacağı, gerek Oda ve gerek Dernek olarak gelişmelerin takip edilerek, gerektiğinde Ankara’daki ilgili birimlere yazışmalar yapılabileceğini paylaştılar.

Toplantı sona erdi.