Cuma, 03 May 2024
4 Ocak 2012 Ankara Gümrükler Genel Müdürlüğü Toplantısı Hakkında PDF Yazdır E-posta
Yazar Administrator   
Pazartesi, 09 Ocak 2012 11:08

İzmir,06/01/2012

 

Sayı,004/2012

                                                                                                                                                  

Değerli Üyelerimiz,

 

MSC  Gemi Acenteliği A.Ş. Acente Hizmetleri Müdürü Sn. Şükriye Vardar hanım’dan alınan,

04 Ocak 2012 Çarşamba günüGümrükler Genel Müdürlüğü Ankara’da yapılan,toplantı konuları aşağıda

bilgilerinize sunulmuştur.

 

Saygılarımızla

Deniz Nakliyecileri Derneği-İzmir

Mehti Bıkmaz (DND Müdürü)

 

 

 

Değerli Arkadaşlar,

 

Hepinizin bildiği üzere, dün (4 Ocak) Ankara’ da Gümrükler Genel Müdürlüğü ile yapılması planlanan toplantı, saat 14.30 – 16.15 saatleri arasında gerçekleşmiş ve bu toplantıya alfabetik sırayla;

 

ARKAS – Haluk Özkaynak - İzmir

CATONİ – Zeynep Yılmaz - İstanbul

MAERSK – Emre Can Atak - İzmir

MSC – Şükriye Vardar - İzmir

TURKON – İlker Kaan – İstanbul

VDAD – Neslihan Başarslan – İstanbul

 

Katılmıştır.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ ndan ise; Sn Cenap Aşçı ve ekibi ile yapılacağı umulan toplantı, hava limanında aldığımız bilgi ile Müsteşar Yardımcısı Sn Ali NURAL başkanlığında yapılmış ve Gümrükler Genel Müdürlüğü (Mevzuat), Risk Analizi ve Kontrol Genel Müdürlüğü ( Sn Haydar Göçer dahil), Elektronik Daire Başkanlığı (Yeni atanan Daire Başkanı Sn Volkan Kaplan – Sn Saygın Bey), Transit Daire Başkanlığı (NCTS uygulamaları ile ilgili olarak) ve Müsteşar Danışmanları olmak üzere 20 – 25 kişilik bir grubun katılımı olmuştur.

 

Toplantıda; öncelikle bizlerin sorunlarının dinleneceği, bilahare kendi içlerinde bir değerlendirme yapılacağı ifade edilerek söz bize verilmiştir.

 

Toplantı öncesi yukarıda isimleri belirtilen katılımcılarımız ile yapmış olduğumuz ön toplantıda çizilen strateji ile sorunlarımızın sadece GENEL olanları madde madde okunmuş ve 29 .12 tarihinde Sn Rasim Bey’in dikkatine yazı ile gönderilen bu sorunların BUGÜN de devam ettiği belirtilmiştir.

 

Bilahare yine 29.12.2011 tarihli mesajımızda henüz 01.01.2012 ye gelmediğimiz için önerilerde bulunduğumuz ve bu önerilerin 5 madde olduğu da belirtilerek tek tek okunmuştur.

 

Maddelerden birincisi olarak sistemin makul bir süre ertelenmesi hususuna değinilmiş fakat erteleme yanlısı olmayacaklarını tahmin ettiğimizden yolumuza sağlıklı bir şekilde devam etmek üzere ön toplantıda hazırlamış olduğumuz 4 ana maddelik taleplerimiz iletilmiştir.   (1 maddenin 6 tane de alt maddesi vardır)

 

Bu talepler:

 

1. Mevzuat ile sistem arasındaki uyuşmazlığın çözülmesi

    a. Grupaj konusu (hepinizin bildiği detayları anlatıldı)

    b. Sistemde ana konşimentonun girileceği hanenin acilen açılması

    c. Acentelerin ÖB ile ilgili bilgilendirilmesi için (Yönetmeliğe göre) sisteme acilen dahil edilmesi

    d. Tüm Gümrük idarelerinde aynı uygulamaların yapılmasını temin etmek üzere sistemin uygulama talimatının acilen gümrük idarelerine gönderilmesi ve bu

         kişilerin bilgilendirilmesi

    e. Varış bildirimin özet beyan tescil numarası ile verilmesi, taşıma senedi detaylarının istenmemesi

    f. Gümrük Muhafaza’ nın hala kargo manifesto istemesinin durdurulması

 

2. Yasal Uygulamanın başlatılması ile birlikte (01.01.2012 den itibaren) yukarıda bahsedilen belirsizlikler ve sistemin elvermediği durumlardan dolayı

     taşıyıcının muhatap olacağı cezaların/yaptırımların açıklığa kavuşturulması (Önerimiz: Cezasız geçiş dönemi uygulaması için yasal açıklama yapılması)

 

3. Blokeli Beyanname sorunun çözülmesi ve 01.01.2012 tarihinden itibaren uygulamaya alınan kağıtsız beyanname kapsamında mavi hat müşterilerinin

     beyanname sorgulama ekranının çalışır  durumda olması ve gemi acenteleri tarafından da beyannamelerin statülerinin ( gemi acentesi konşimento

     düzenlediğinden ve kap kilo, mal cinsi kontrolü yapabilmeleri için) ve beyanname detaylarının izlenebilir duruma getirilmesi,

 

4. Short Sea kapsamının AB ülkelerini de içine alacak şekilde genişletilmesi.

 

Tarafımızdan iletilen bu hususlar yetkililer tarafından not alınmış ve toplantı sırasında ilgili her birime bu konularda söylemeleri gerekenler Sn Ali NURAL tarafından sorulmuştur.

 

Genel olarak; Eksikliklerin tamamı kabul edilmiş ve bir an önce çözüme kavuşturulacağına dair sözler verilmiştir.

Özel olarak; 1) Ana konşimentonun sisteme dahil edildiği toplantı sırasında tarafımıza teyit edilmiştir. ( 2 saat önce edildi şeklinde)

2) Grupaj’ ın şu anda uygulayıcılar arasında tam bir karmaşa yarattığı kiminin grupaj işaretlediği kimi acentenin de forwarderlar tarafından özet  beyanın verilmesi hususunda ısrarcı olduğu, sistemin ise her ikisine de müsait olduğu fakat doğrusunun ne olduğunun tarafımıza net bir şekilde belirtilmesi istenmiş, bu konuda kendilerine gönderdiğimiz mesajımızdaki sorular tekrarlanmıştır.

 

Değerli arkadaşlar, bu konuda aşağıdaki hususa dikkatinizi çekmek isterim. Yetkililerin ifadesine göre:  Yasalar ve öğretiler aşağıdan yukarı özet beyan verileceğini söylediği için yukarıdan aşağı diye tabir edebileceğimiz GRUPAJ, yasal bir uygulama değildir. Sistemde zorunlu ve ihtiyari olarak belirtilen ve şu an için açık bulunan haneler sadece sistemden tescillerin alınabilmesi  içindir.  Doğrusunu yapmak sizlerin sorumluluğundadır. ( Ancak ceza konusu ne olacak dendiğinde cevabı aşağıda açıklanacaktır.)

 

Dolayısı ile işin doğrusu forwarderların hakiki alıcı bildirimi ile özet beyan vermesidir.

3) Gümrük İdareleri için sistemin uygulama talimatının hazır olduğu bir iki rötuştan sonra gönderileceği belirtilmiştir.

4) Varış bildiriminin bizlerin isteği üzerine sadece özet beyan tescil numarası ile alınacağı ve sistemin bu şekilde ayarlandığı, ancak özet beyan ile eşleşme yapılamayan durumlarda yani özet beyanın verilmemiş olduğu durumlarda  – varış bildiriminde eksiklik olmaması için – taşıma senedi bilgilerinin de girilerek varış bildiriminin gelen tüm yükleri kapsamasının sağlandığı ifade edilmiştir.

 

Bu konuda da; Gemi acenteleri özet beyanı vermeyen slot agreement acentesinin veya 3. Kişilerin ( forwarder da dahil) özet beyan vermediği durumları kendi şirketi içinde değerlendirerek varış bildirimine ilave edip etmemeye karar verirler. Çünkü bu kişilerin sorumluluğunda olan özet beyanın geç verilmesinden sorumlu kişiler cezalara da muhataptırlar.

 

5) Yasal uygulamanın başlaması ile birlikte ceza uygulaması konusunda net yanıt alınamamıştır ancak; herhangi bir ceza kesildiği takdirde bunu o ceza ile birlikte değerlendireceklerini ifade etmişlerdir.

 

6)  NCTS sisteminde acenteler için de teminat hanesinin açılmış olduğu bu programın da yazılım firmalarına ara yüz yazmaları için çalışmanın yapıldığı, tamamlanma süresi için ise – ısrarla sormamız üzerine – bir öngörüde bulunamayacakları öğrenilmiştir.

 

                         7) Short sea için AB ülkelerinin de dahil edilmesi talebimizin haklı bulunduğu, yönetmeliğinin hazırlandığı ancak başka değişiklikler de öngörüldüğü

                         için yayınlanmasının diğerleri ile birlikte yapılacağı bilgisi verilmiştir.

 

Toplantının bizim ile olan kısmı saat 16.15 de bitmiş fakat kendilerinin, konuşulanları değerlendirme toplantısının devam edeceği belirtilmiştir.

 

Ayrıca Sn Ali NURAL,  yaşanan süreçte sizlerin sisteme verdiği desteklerinden dolayı da teşekkürlerini iletmiştir..

 

Değerli Arkadaşlar, aşağıda söyleyeceklerim belki sizlerin bugün için yaşadığı sıkıntıları hafifletmeyecek ve donatanlarınıza vereceğiniz yanıtlara esas teşkil etmeyecek ama;

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Müsteşarımız Sayın Ziya ALTUNYALDIZ kademesinde olmak üzere konularımızdan haberdardır ve sıkıntılarımızı bilmektedir. Bu sıkıntıların giderilmesi için çare üretmeye gayret göstermekte ve bu süreçte gemi acentelerinin önemini bilerek her türlü problemi kendilerine rapor etmemizi beklemektedirler.

 

Bu sebeple; gördüğünüz, yaşadığınız ve çözüm aradığınız gerek yeni uygulama ile gerekse bundan böyle işin doğrusunun yapılmasına yönelik her türlü sorunu ve önerilerinizi tarafımıza bildirmenizi önemle rica ederiz.

 

İhtiyaç duymanız halinde yarın - 6 Ocak Cuma – öğleden sonra Derneğimiz binasında bir araya gelerek konuyu tekrar paylaşmaya veya getireceğiniz önerileri görüşmeye hazır olduğumu ayrıca belirtir, zamanın dar olması dolayısı ile acil yanıtınızı beklerim.

 

Sevgi ve selamlarımla,

Neslihan Başarslan