Cuma, 26 Nis 2024
361/2017 Liman Başkanlıklarına verilen yeni yetkiler: Can ve mal güvenliğini tehdit eden, atıl-terk edilmiş gemiler

 

dnd logo antet
 

İzmir, 06/12/2017
Sayı, 361/2017


İMEAK DTO İzmir Şubesinden alınan, “Liman Başkanlıklarına verilen yeni yetkiler: Can ve mal güvenliğini tehdit eden, atıl-terk edilmiş gemiler” hakkındaki duyuruları, aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.    

 

Saygılarımızla.
Mehti Bıkmaz
Deniz Nakliyecileri Derneği-İzmir Müdür

From: İzmir
Sent: Wednesday, December 6, 2017 11:02 AM
To: undisclosed-recipients:
Subject: Liman Başkanlıklarına verilen yeni yetkiler: Can ve mal güvenliğini tehdit eden, atıl-terk edilmiş gemiler hk.

Sayın Üyemiz,

Birçok alanda düzenleme getiren “BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” , 05/12/2017 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de  yayınlanarak yürürlük kazanmıştır. Söz konusu Resmi Gazete erişim linki ve bizleri doğrudan ilgilendiren maddeler aşağıda kategorize edilerek özetlenmiştir.

Resmi Gazete erişim linki: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205.htm" target="_blank">http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205.htm

Kanunun 5 nci maddesi ile 618 sayılı Limanlar Kanununun 7 nci maddesinde yapılan değişiklik ile can ve mal güvenliğini tehdit eden gemi veya deniz aracı ile atıl-terk edilmiş gemilerkonusunda alınacak tedbirler düzenlemiştir. Özetle;

Liman Başkanı,  idari sorumluluk sahasında bulunan

  • Can, mal ve çevresel risk taşıyan, Seyir ve seferin selametine engel olabilecek suret ve vaziyette karaya oturmuş, Yarı batık veya batık halde , Terk edilmiş , Atıl halde bulunan gemilerin ve eşyasının 45 gün içerisinde bulunduğu yerden çıkarmaya, çıkarttırmaya, bulunduğu yerden kaldırmaya, kaldırtmaya, imha ettirmeye, satmaya ve sattırmaya,
  • Seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyet bakımından ciddi tehlike oluşturabileceği durumlarda, gemi veya deniz aracı hakkında herhangi bir mahkeme kararı, adli veya idari tedbir olsa dahi, geminin emniyetli bir yere nakli de dâhil olmak üzere her türlü tedbiri almaya yetkili kılınmıştır.

MADDE 5- 14/4/1341 tarihli ve 618 sayılı Limanlar Kanununun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- Liman başkanlığı idari sorumluluk sahasında can, mal ve çevresel risk taşıyan veya seyir ve seferin selametine engel olabilecek suret ve vaziyette karaya oturmuş, yarı batık veya batık halde yahut terk edilmiş veya atıl halde bulunan gemileri ve eşyasını, geminin donatanı veya kaptanı, liman başkanı tarafından tayin edilecek bir süre içerisinde çıkarmaya veya bulunduğu yerden kaldırmaya mecburdur. Bu süre kırk beş günden fazla olamaz. Belirlenen müddet, gemi yabancı bayraklı ise geminin sicile kayıtlı olduğu devletin ilgili makamlarına, donatana ve kaptana bildirilir, bu kişilerin adresleri bilinmiyorsa herhangi bir uluslararası denizcilik bülteninde ilan edilir. Gemi Türk bayraklı ise donatan veya kaptana bildirilir. Bu kişilerin adresleri bilinmiyorsa yurt düzeyinde dağıtımı yapılan ve tirajı yüz binin üzerinde olan bir gazetede ilan edilir. Ayrıca gemi veya gemi vasfını kaybetmiş eşya hacizli ise durum haciz işlemini gerçekleştiren icra dairesine de bildirilir. Teknik veya meteorolojik zorunluluk nedeni ile ilgililer tarafından yapılacak itirazlar üzerine bu süreler, liman başkanı tarafından kırk beş günü aşmamak üzere uzatılabilir.

Tayin edilen süre içinde birinci fıkra uyarınca bildirimde bulunulanlara ulaşılamaması veya ulaşılsa dahi ilgililer tarafından geminin çıkarılmasından ya da bulunduğu yerden kaldırılmasından imtina edilmesi halinde; gemi ve eşyasını, liman başkanı çıkarmaya, çıkarttırmaya, bulunduğu yerden kaldırmaya, kaldırtmaya, imha ettirmeye, satmaya ve sattırmaya yetkilidir. Satış işlemi, liman başkanlıkları tarafından yerine getirilir ve satış aşamasına kadar yapılan masraflar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesinden karşılanır. Yapılan masraflara karşılık gelen tutar, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine gelir kaydedildikten sonra artan tutar, gemi ve eşyası üzerinde haciz var ise ilk haczi koyan dosyaya gönderilir ve mevzuata göre sıra cetveli yapılarak alacaklılara dağıtılır. Bu işlemler sonucu artan bir tutarın bulunması halinde, söz konusu tutar beş yıl içinde müracaat edilmesi halinde hak sahibine ödenmek üzere Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi nezdinde emanet hesabına kaydedilir. Satış sürecinde adli veya idari makamlara yapılacak itirazlar ya da başvurular satışı durdurmaz. Satılan mal takyidattan âri olarak alıcıya teslim edilir.

Yukarıda belirtilen durumlar dışında, liman başkanlığı idari sorumluluk sahasında bulunan gemilerin; seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyet bakımından ciddi tehlike oluşturabileceği durumlarda, gemi veya deniz aracı hakkında herhangi bir mahkeme kararı, adli veya idari tedbir olsa dahi, liman başkanı, birinci fıkradaki sürelere bağlı kalmaksızın geminin emniyetli bir yere nakli de dâhil olmak üzere her türlü tedbiri almaya yetkilidir. Bu durumlarda alınan tedbirlerin masrafı gemi donatanı tarafından karşılanır. Gemi donatanının bu masrafları otuz gün içerisinde ödememesi halinde; barınma haricindeki masraflar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanır ve yukarıdaki hükümler uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri yapmaya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilidir.”

Saygılarımızla.