Cumartesi, 18 May 2024
Özet Beyan Rehberi Değerlendirmeleri Hakkında PDF Yazdır E-posta
Yazar Administrator   
Perşembe, 15 Aralık 2011 13:56

                                                                                                                                                              İzmir, 15/12/2011

                                                                                                                                                              Sayı, 142/2011

 

Değerli Üyelerimiz,

 

MSC  Gemi Acenteliği A.Ş. Acente Hizmetleri Müdürü Sn. Şükriye Vardar hanım’ın yeni Özet Beyan

Rehberi  değerlendirmeleri aşağıdave ekte özet beyan rehberi ile birlikte, bilgilerinize sunulmuştur.

 

Saygılarımızla

Deniz Nakliyecileri Derneği-İzmir

Mehti Bıkmaz (DND Müdürü)

 

Ek-1 Elektronik Ortamda Özet Beyan Verilmesi Uygulamasına İlişkin Rehber




Merhabalar,

 

 

 

Bugün yayınlanan Neslihan Hanım’ın  dağıtımını yapmış olduğu rehberin değerlendirilmesi aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

 

 

NOT :  Belirsiz olan konulara ilişkin maddeleri ve farklı durumları değerlendirip bilinen şeyleri tekrar yinelemedim.

 

 

 

İyi Çalışmalar,

 

 

 

Şükriye Vardar

 

 

 

 

 

  1. 1)Özet beyanda beyan edilecek olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun 4 haneli olarak bildirileceği açıklanmıştır.

 

 

 

  1. 2)Özet beyanın bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla verilmesi durumunda ayrıca KONŞİMENTO VE MANİFESTO eklenmesine gerek olmadığı açıklanmıştır.

 

 

 

  1. 3)Taşıyıcı dışındaki taşıtın diğer kullanıcılarının(SLOT VE FORWARDER) da özet beyan vereceği açıkça belirtilmiştir.

 

 

 

  1. 4)“Özet beyanın taşıyıcı değil, üçüncü bir kişi tarafından verilmesi halinde, taşıyıcı özet beyan verme sürelerine uyulması konusunda üçüncü kişiden taahhüt almalıdır, çünkü taşıyıcı özet beyanların zamanında verilmesini sağlamak durumundadır.” Altı çizili ifadeye ilişkin itirazlarımızı yapmamız gerekiyor.Çünkü  Yönetmelik’e aykırı olarak açıklama yapılmış.Özet beyanın zamanında verilmesini sağlamak durumu açıkça ifade edilmelidir.

 

 

 

            Özet beyanın verilip verilmediğinden kim sorumludur?

 

  1. 1)“Türkiye Gümrük Bölgesine getirilecek eşya için verilmesi gereken özet beyanın, öngörülen süre ve koşullara uygun olarak verilmesinden, eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine taşıyan aracın kullanıcısı/işleticisi (carrier-taşıyıcı) sorumludur. Diğer bir deyişle, taşıyıcı firma; TIR, gemi, uçak gibi taşıma aracında taşıdığı eşya için özet beyan verilmesini sağlamak zorundadır. Taşıyıcı yerine başka kişiler özet beyan verebilse de taşıttaki tüm eşya için özet beyan verilmesini ve özet beyanın öngörülen süreler içerisinde sunulmasını sağlamak taşıyıcının sorumluluğundadır. Özet beyanın üçüncü bir kişi tarafından verilmesi, taşıyıcının bu sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.” Altı çizili ifadeye ilişkin itirazlarımızı yapmamız gerekiyor.Çünkü  Yönetmelik’e aykırı olarak açıklama yapılmış.Taşıyıcının süre ile ilgili sorumluluğu, açıkça ifade edilmelidir.

 

 

 

  1. 2)Üçüncü kişiler ancak ve ancak taşıyıcının bilgisi ve onayı dahilinde özet beyan verebilir. Taşıyıcı, eşya yüklenmeden önce üçüncü kişiden özet beyanların zamanında verileceği, gerekli şartları taşıyacağı ve bu durumdan kendisinin haberdar edileceği yönünde yazılı bir sözleşme ile taahhüt almalıdır. Üçüncü kişinin hangi koşul ve şartlarda (örneğin hangi sevkiyatlar için ve ne kadar süre ile) taşıyıcı yerine özet beyan vereceğine ilişin olarak taşıyıcı ve üçüncü kişi arasında sözleşme olmalıdır. Özet beyanın ne şekilde doldurulacağı ve taşıma şekline göre belirlenen süreler içinde verilmesi de taşıyıcı ile üçüncü kişi arasındaki sözleşmeye dayandırılabilir. Aksini kanıtlayan bir durum olmadığı sürece gümrük idaresi, üçüncü kişinin, taşıyıcının bilgisi ve onayı doğrultusunda özet beyan verdiğini kabul eder. Taşıyıcının vergi numarası ve taşıyıcının düzenlediği ana taşıma senedi (ana konşimento) numarası üçüncü kişilerce verilen özet beyanda mutlaka belirtilecektir.” Ana taşıyıcıların sözleşme yapmaları ve taahhüt almalarının şart olacağı kanaatindeyim.

 

 

 

  1. 3)Taşıyıcı yerine üçüncü kişiler tarafından verilen özet beyanların verilip verilmediğinden taşıyıcı sorumlu iken, özet beyanı veren üçüncü kişi, özet beyan ve eki belgelerin içeriğinden, gerçekliğinden ve özet beyanın gerçekten o eşyaya ilişkin olup olmadığından sorumludur. Kendi yerine özet beyan verilmesini kabul eden taşıyıcı, aynı sevkiyat için ayrıca özet beyan doldurmamalıdır. Aynı şekilde, üçüncü kişi de taşıyıcının bilgisi ve aralarında bir sözleşme olmadan özet beyan doldurmamalıdır” Ana taşıyıcılar üçüncü kişilerin vermiş olduğu özet beyan İçeriğinden ve gerçekliğinden sorumlu olmayacaklar fakat özet beyan süreleri ile ilgili acentelere yüklenen sorumluluk kısmının yukarıda da belirttiğim gibi açıklanması gerekir.

 

 

 

  1. 4)Özet beyan üzerinde değişiklik talebi, sadece özet beyanı veren kişi veya onun temsilcisi tarafından özet beyanın gönderildiği gümrük idaresine yapılabilir.

 

 

 

  1. 5)Özet beyan değişikliği halinde, özet beyan verilmesine ilişkin süreler tekrar işlemez. Süre sınırları sadece ilk verilen özet beyan için geçerlidir. Örneğin; yakın limandan gelen bir gemideki eşya için verilen özet beyanda değişiklik yapılması iki saatlik özet beyan verme süresini yeniden başlatmaz.

 

 

 

  1. 6)Ayrıca, konteynerle yapılan uzak denizyolu taşımacılığında, özet beyanda değişiklik geminin seferine çıkmasından sonra yapılmışsa, değişiklik sonrasında yapılan risk analizi sonucuna göre “DO NOT LOAD-YÜKLEMEYİNİZ” mesajının gönderilmesi artık mümkün olmayacaktır.

 

7)      Üçüncü Kişi Tarafından Verilen Özet Beyanda Bir Değişiklik Olduğu Zaman Taşıyıcı Bundan otomatik olarak haberdar edilmez.Ancak, taşıyıcı özet beyan değişikliğine ilişkin bildirimler almak isterse, yapılan değişiklik, taşıyıcının gümrük idaresine değişikliklerin kendisine de bildirilmesi için başvuruda bulunması ve gümrük idaresinin elektronik sistemine bağlı olması halinde, taşıyıcıya da bildirilir. Bunun sağlanabilmesi için, gümrük idaresi ile taşıyıcı arasında elektronik arayüz bağlantısının bulunması gerekmektedir.” Sözkonusu bağlantı ana acenteler tarafından gümrük idaresi ile yapılması gerekir.Bununla ilgili başvurular hususuna açıklık getirilmesi gerekir.

 

 

 

  1. 8)Geminin Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir limana geldikten sonra Türkiye dışındaki yabancı bir limana uğradığı durumda, gemi Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmiş olmaktadır. Bu durumda, geminin Türk limanları arasındaki seferinde Türkiye dışındaki bir limana uğraması halinde, geminin yeniden Türkiye’de uğrayacağı liman artık “sonraki liman” değil, “giriş limanı” olmaktadır. Süre sınırları içinde bu limandaki gümrük idaresine yeni bir özet beyan verilmesi gerekmektedir.”İki Türk Limanı arasında bir dış liman yapan bir gemi ile ilgili çok net bir açıklama yapılmış.

 

 

 

  1. 9)31.12.2011 gece yarısından sonra yapılacak sevkiyatlar için özet beyan verilmesi zorunludur.

 

 

 

10)  Alıcının şahıs (gerçek kişi) olması durumunda özet beyanın alıcının vergi numarası kısmına T.C.Kimlik numarası yazılacaktır.

 

 

 

11)  Alıcının Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olmayan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişi olması halinde bunların vergi kimlik numaralarının yazılması gerekmektedir.” Türkiye’de yerleşik olmayan bir firmanın vergi numarası bildirimi ne olacaktır?Böyle bir vergi numarası var mıdır?Görüşmelerde “bilinmeyen vergi numarası” girilebileceği ifade edilmişti.Bu hususun da düzeltilmesi gerekmektedir.

 

 

 

12)  Aynı gemide taşınan dökme ve ambalaj halindeki eşya için ise uzak limanlardan gelmesi halinde, Türkiye Gümrük Bölgesindeki ilk varış limanına gelmeden en az dört saat önce, yakın limanlardan gelmesi halinde ilk varış limanına gelmeden en az iki saat önce özet beyan verilmesi gerekmektedir.” Dökme eşyada da yakın ve uzak liman kavramı var bu hususu da belirtmek istedim.

 

 

 

Perşembe, 15 Aralık 2011 14:01 tarihinde güncellendi