Cumartesi, 18 May 2024
01.01.2012 Yeni Sistemde Özet Beyan Verilmesi Hakkındaki ANKARA TOPLANTI Sonuçları Hakkında PDF Yazdır E-posta
Yazar Administrator
Perşembe, 15 Aralık 2011 11:07

İzmir, 15/12/2011

Sayı, 141/2011

İstanbul Vapur Donatanları Derneği’nin organizi ettiği,Özet Beyan uygulamaları ile ilgili 13 Aralık Salı

günü Ankara’da Gümrük Yetkilileri ile Yapılan Toplantıya, Derneğimizi temsilen Sn.Şükriye Vardar

katılmışvegörüşülen konular aşağıda ve ekteki dosyalar ile bilgilerineze sunulmuştur.

Deniz Nakliyecileri Derneği-İzmir

Mehti Bıkmaz (DND Müdürü)

Ek-1 Gümrük 1-2

Ek-2 Gümrük 3-4

Değerli Arkadaşlar,

Özet Beyan Uygulamaları ile ilgili olarak;

2 Aralık tarihinde  Ankara’ da, 7 Aralık tarihinde Derneğimiz binasında yapılan toplantılar (aşağıda detayları bulunan) sonrasında 13  Aralık Salı günü Ankara’da Gümrük Yetkilileri ile 2. Toplantımız yapılmıştır. İşin akışını rahatlatacak, akılcı çözümlerin konuşulduğu yasal düzenlemeleri de kapsayan görüşmeler aşağıdaki başlıklarda toplanmaktadır.

Genel Olarak:

1. 1.Uygulamaya 01.01.2012 tarihinde geçileceği tekrarlanmıştır.
  2. 2.Yetkililerce şu an için  “grace period”  düşünülmemektedir, gelişmeler beklenmektedir.
  3. 3.31.12.2011 tarihine kadar karşılıklı görüşme ve toplantılar devam edecektir. Sistemin oluşumu, kurulması ve yaygınlaştırılması konusunda bilgiler paylaşılacaktır.

Teknik Olarak:

1. 1.Gümrük Özet Beyan Programı, “TEST” uygulama için yazılım firmalarına 2 Aralık tarihli toplantıdan sonra açılmıştır.
  2. 2.Yazılım firmalarından alınan teyitlere göre test uygulamaları – hava, kara ve deniz taşımacılığı için -  denenmiş ve tesciller alınmıştır / alınmaktadır.
  3. 3.2 Aralık tarihli toplantıda alınan karar üzerine Gümrük Yetkilileri tarafından yürürlükte bulunan yönetmelik hükümleri dikkate alınarak şema halinde hazırlanmış olan ÖB üzerindeki doldurulacak zorunlu ve ihtiyari alanlar toplantı sırasında tarafımıza verilmiştir. (Ekte tarafınıza gönderilmektedir.)             Bunlar, 3 tablo halinde hazırlanmış olup;
    1. a.Havayolu ve Denizyolu Taşımacılığı için,
    2. b.Demiryolu Taşımacılığı için,
    3. c.Posta ve Hızlı Kargo için

Ayrı ayrı belirlenmiştir.

1. 4.Transit Taşımacılıkta beyan,  Özet Beyan üzerinden değil, NCTS sistemi üzerinden yapılacaktır. NCTS sistemi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ nın web sayfasında e-gümrük uygulamaları bölümünde bulunmaktadır. (Bu sisteme geçiş için de 01.01.2012 tarihi öngörülmektedir.)
  2. 5.Gümrük bilgisayar programında olup da mevzuatta (Ek-10 da) yer almayan ÖB giriş bilgilerini içeren bir liste yine gümrük yetkilileri tarafından hazırlanarak tarafımıza verilmiştir. (Ekte gönderilmektedir) Bu bilgiler mevzuat ile uyumlu hale getirilecektir.
  3. 6.Yazılım şirketleri tarafından yapılan test uygulamaları gemi acenteleri tarafından da yapılabilecektir. Bunun için gemi acentelerinin çalıştıkları yazılım şirketleri ile temasa geçerek kullandıkları gümrük şifrelerini test programına da tanıtmaları gerekecektir. Yapacağınız test uygulamaları neticelerini tarafımıza yazılı olarak bildirmeniz çok önemli olup, bir sonraki toplantıda bu sonuçlar tartışılacak, aksak yönler var ise düzeltilme çareleri aranacaktır.
  4. 7.Test denemelerin ardından bir gümrük bölgesi “pilot uygulama” için seçilecek ve bu konuda ayrıca duyuru yapılacaktır.
  5. 8.ÖB için 2 Aralık tarihli toplantıda tarafımızdan (bir keztalep edilen UYGULAMA TALİMATI’ nın, yetkililer tarafından hazırlanmış ve yayın aşamasında olduğu bildirilmiştir. www.gumruk.gov.tr web sayfasından yayını takip edilmektedir.
  6. 9.2 Aralık tarihli toplantıdaher rejim için ayrı ayrı olmak üzere (Havayolu – denizyolu, demiryolu, posta ve hızlı kargo) talep edilen “Kullanma kılavuzu / Rehber” in hazırlanmakta olduğu ve bir sonraki toplantıya kadar yetiştirileceği belirtilmiştir.
  7. 10.Short Sea kapsamına Yönetmelik Değişikliği ile Akdeniz ve Karadeniz limanlarının dahil edildiği malumunuzdur. Bu kapsamın tüm AB ülkeleri için geçerli olmak üzere genişletilmesi konusunda Derneğimizin çalışmaları devam etmektedir.

Uygulayıcıların Yapması gerekenler:

Değerli Arkadaşlar,

Derneğimiz çatısı altında Gümrük yetkilileri ile yapılan çalışmalar haftalık bazda yapılan toplantılar ile devam etmektedir / edecektir. Bu toplantılardan  sizlere aktarılabilecek tüm bilgiler eksiksiz olarak verilmektedir. Ankara’ da yapılan çalışmalara tüm aktörlerin katılımında büyük yarar görülmektedir. Özellikle gemi acenteleri ile yakın iş birliği içinde bulunan Forwarder’ ların katılımı yararlı olacaktır. (Şu anda grupaj girişleri henüz açık değildir.)

Ankara’ da yapılacak bir sonraki toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin (konusunda uzman / sisteme katkı sağlayacağını düşünen ve her şirketten sadece 1 kişi olmak üzere)  tarafıma bilgi vermesini rica ederim.

Yukarıda 5. Maddede belirtildiği üzere; test girişi yapmak isteyen üyelerimizin, çalıştıkları yazılım şirketleri ile görüşerek gümrüğün test programına girebilmek için şifrelerinin açılmasını sağlamaları gerekmektedir.

Test yapan kullanıcıların, test neticelerini tarafımıza bildirmeleri çok önemlidir. (Bir sonraki toplantıda aksaklıklar veya olumsuzluklar görüşülecektir.)

Test girişler yaparken beyanname numarası bölümünde kayıtlı ve ÖB verilmemiş bir beyanname arandığından ya bir beyanname girerek veya “diğer” seçeneğini kullanarak deneme yapmaları ve karşılaştıkları sorunlarda yazılım şirketleri ile bağlantı kurmaları önerilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Sevgi ve selamlarımla,

Neslihan Başarslan

NOT: Ekler,  4 adet doküman

Bir önceki toplantılar notları, bütünlüğü sağlamak açısından aşağıdadır.