Cumartesi, 18 May 2024
2 Aralık 2011 Cuma günü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Özet Beyan ile ilgili birimlerin ziyareti hakkında rapor PDF Yazdır E-posta
Yazar Administrator   
Salı, 06 Aralık 2011 17:15

                                                                                                                       
                                                                                                                        İzmir, 06/12/2011
                                                                                                                         Sayı, 133/2011

 

Değerli Üyelerimiz,

İstanbul Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği’nin Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne 22 Kasım 2011 Salı

günü yapmış oldukları ziyaretleri sırasında 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni sistemde

özet beyan verilmesi hakkındaki konular ve kararlarıyla ilgili yazıları aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

Saygılarımızla

Deniz Nakliyecileri Derneği-İzmir

Mehti Bıkmaz (DND Müdürü)

 

2 Aralık 2011 Cuma günü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Özet Beyan ile ilgili birimlerin ziyareti hakkında rapor:

 

Değerli Arkadaşlar,

 

Derneğimizin 22 Kasım 2011 Salı günü Gümrükler Genel Müdürlüğü (Sayın Remzi Akçin) ziyareti sırasında, 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni sistemde özet beyan verilmesi ile ilgili hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğu ve hatta özet beyan ile ilgili bir uygulama talimatının da hazırlanmakta olduğu öğrenilmiştir. Ancak yapılan görüşmelerde programın yazılımı da dahil uygulayıcılar ile farklı bakış açıları yaşandığı mevzuat hazır olsa dahi gemi acenteleri tarafından bilinmeyen hususların mevcut olduğu kanaatine varılmıştır.

 

Bu sebeple derhal Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ilgili birimlerinden randevu alınmış ve 2 Aralık 2011 Cuma günü bu birimler ziyaret edilmiştir. Ziyarete derneğimiz ile birlikte TURKON, ARKAS ve MSC gemi acentesi temsilcileri ile birlikte yazılım şirketlerinden de katılım olmuş ve konular detaylı bir şekilde görüşülmüştür.  Ziyaret ile ilgili detaylar aşağıdadır:

 

Aşağıdaki rapora geçmeden önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ilgili birimlerinin tarafımıza göstermiş olduğu yakın işbirliği ve çözümcü yaklaşım için teşekkür etmenin bir görev olacağını belirtmek isterim.

 

Görüşülen Konular :

 

-          Yazılım firmaları tarafından özet beyanda sistemselolarak zorunlu alanların belirlenmesi ve tescil test sisteminin bir an önce açılması hususu bildirildi.

-          Her rejim için süreç analizi belirlenmesi talep edildi.

-          Bu talepler sonrasında hazırlanacak rehberin 2 aşamadan oluşması gerektiği  fikir birliğine varıldı. 1)Nasıl beyanda bulunacağım? 2)Beyanda hangi alanlar zorunlu veya opsiyonel olacak?

-          Taşıyıcı-forwarder arasındaki ilişkinin ve taşıyıcıya ne şekilde sistemde bilgi döneceğinin belirlenmesi talep edildi.

-          Çıkış Bildirimi’nde bildirilecek beyanname numaralarının mutlak surette “statü”lerini görmemiz gerektiği belirtildi.Sistemsel olarak bunun mümkün olacağı ifade edildi.

-          Çıkış Bildirimi’nde ayrıca kap-kilo bilgisinin bildirilmemesi gerektiğinin acenteler tarafından altı çizildi.Bu konu ile ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisi verildi.

-     Boş konteynerlerin ihtiyaca göre son anda belirlenmesine dikkat çekilerek özet beyan yerine varış öncesi bildirimde veya ek özet beyan şeklinde verilmesi talep edildi. Görüş haklı bulunarak çözüm üretileceği sözü alındı.

-          Short sea kapsamının genişletilmesi hususu tekrar iletildi.

-          Alıcı hanesinin bilinmemesi durumunda “bilinmeyen vergi numarası” kodu verilerek işlem yapılacağı açıklandı.

-          Transit işlemleri ile ilgili bilgi verildi. Ortak Transit Yönetmeliği gereği geçen hafta Kapıkule’de başlayan sistem,  yılbaşından sonra “deniz” olarak uygulanacağı, bununla birlikte kullanacağımız programın da “Ortak Transit Programı” olacağı,  yine ofislerimizden bu bildirimleri yapabileceğimizi ve teslim alma süreçlerinin de halihazırda Tır Karnesi Sistemi’nde olan, ortak transit sisteminin oluşturacağı özet beyanla devam edeceği hususunda kısaca bilgi verildi.

-          GEMİ ACENTESİ – SLOT OPERATÖR / SLOT OPERATÖR’ÜN FORWARDER’ı kısmının açıklığa kavuşmadığından bahsettik.Bunu sistemsel olarak FORWARDER’ın  SLOT’A ,SLOT’un da ANA ACENTE’ye sistemsel olarak bilgi döndürebileceği bir ekleme yapılıp yapılmayacağı hususunu araştıracaklarını ifade ettiler.

-          Çıkış Bildirimi ile ilgili Yönetmelikte yer alan yanlış cümlenin”  Türkiye Gümrük Bölgesini terk ederken kullanılan taşıtın işleticisi veya temsilcisi, çıkış gümrük idaresine Türkiye Gümrük Bölgesini terk ettiği ana kadar taşıtın çıkışını bildirir. Çıkış bildirimi, taşıtta taşınan tüm eşyayı kapsayacak şekilde veri işleme tekniği yoluyla verilir.” düzeltilmesi gerektiği bildirildi. Doğruladılar. Düzenleyeceklerini ifade ettiler.

-          Talebimiz üzerine Gümrük Yönetmeliği 63.maddesini (Özet beyana orijinal manifesto veya konşimentonun eklenmesi zorunludur), “Özet beyan verilmesi durumunda orijinal manifesto veya konşimentonun eklenmesi zorunlu değildir.” Şeklinde taslakta değişiklik yaptıklarını belirttiler.

-          Transit ile ilgili yeni Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı ile 301.madde görüşüldü. En kısa sürede çözümleyeceklerini ifade ettiler.

-          Bir önceki toplantıda yapılan “ORDİNO” sunumunu incelediklerini, “Taşıyanın Onayı “ ile ilgili Avrupa örneklerini beklediklerini ifade ettiler.

-          Kağıtsız Beyanname Uygulaması’ na yönelik Mavi HAT müşterisinde ithalat ve ihracat olarak hiç evraksız işlem yapmaya yönelik Tebliğ’in yayınlanmak üzere olduğu ifade edildi.

 

Alınan Kararlar :

 

        -          01.01.2012 tarihine kadar her Cuma deniz taşımacılığında olan tüm aktörler “konteyner taşıyıcısı, roro taşıyıcısı, dökme gemi acentesi ve forwarder” ve yazılım şirketleri ile birlikte program ve mevzuat üzerinde Ankara’da toplantılar yapılarak çalışılacak.

        -       Özet Beyan Uygulama Talimatı, yapılacak bu toplantılara esas teşkil etmek üzere birimler arasında paylaşılacak ve tarafımıza da bildirilecek (Aralık ilk hafta)

-          19.12.2011 tarihinde bir pilot gümrük belirlenerek, gelen gemiler üzerinden tescil işlemleri yapılarak test edilecek.

-          01.01.2012’de yaşanacak tüm aksaklıkları önlemeye yönelik ortak(Gümrük-Özel sektör) çalışma grubu çalışmalarına yıl sonuna kadar devam edecek.

-          01.01.2012’de hiçbir ertelemenin olmayacağı hususunun yurtdışı bağlantılarına bildirilmesi tekrar ifade edildi.

 

Ortak çalışma grubuna katılacak kişiler toplantı ve çalışma zamanından önce tüm gruba bildirilecek ayrıca dökme ve Ro-Ro taşıyıcıları için de Konteyner gemi acentelerinde olduğu gibi bir grup oluşturulacaktır.

 

Gerek yukarıdaki konuları daha detaylı görüşmek gerekse yapılacak çalışmalara bilgi aktarımı sağlamak amacı ile 7 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 10.30 da (başlayarak)  Derneğimizde toplantı yapılacaktır.

 

Tüm grup üyelerinin katılımını önemle rica ederim.

 

Sevgi ve selamlarımızla,

Neslihan Başarslan

Salı, 06 Aralık 2011 17:24 tarihinde güncellendi